Losse seks bestaat niet

Seksverslaving
Dopamine, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je je goed voelt als je iets spannends hebt ondernomen, speelt hierin een belangrijke rol. Seks is een zeer sterke veroorzaker van de dopaminebeloning en hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor deze stof. Risicovol seksueel gedrag geeft hen dus een extra prettig gevoel en vergroot de kans op meer risicovol gedrag en seksverslaving. De schrijvers benadrukken dan ook het belang van voorlichting over dit 'derde risico', naast de kans op soa's en ongewenste zwangerschappen.
Emotionele binding
Naast dopamine zijn er nog meer chemische stoffen die het brein aanmaakt tijdens seks. Een daarvan is oxytocine, dat zorgt voor een emotionele binding tussen de partners. 'Kan seks voor echtparen een gezonde, relatieondersteunende ervaring zijn, en tegelijk maar een gewone lichamelijke ontmoeting voor alleenstaande singles die elkaar versierd hebben?' vragen de schrijvers. Nee dus. Ook uit breinonderzoek blijkt dat 'losse seks' niet bestaat. Een boeiend en verhelderend boek dat pleit voor liefdevolle, monogame relaties.Bron: Habakuk.nu
(N.a.v. Verstrikt, door Joe McIlhany & Freda McKissic Bush, 166 blz., prijs € 14,90. Uitgeverij Novapres, Hoenderloo, 2011.)